català | castellano

.: preguntes més freqüents :.

com es capta l'energia de la terra?

L'energia de la terra es pot captar amb 2 sistemes diferents: sistema obert o sistema tancat.

Un sistema obert és quan hi ha presència d'aigua subterrània. El sistema del circuit primari és un sistema aigua-aigua, per tant, s'ha de garantir un cabal mínim d'aigua que s'entrega a la bomba de calor geotèrmica. L'aqüífer, l'aigua subterrània, ha de ser abundant, garantint uns cabals d'aigua (m3/h).

Un sistema tancat, pot ser de 2 tipus: horitzontal o vertical.

El sistema tancat horitzontal és un camp de captació a una superfície del terreny, de 3 a 4 vegades més gran que la superfície a climatitzar, a una profunditat recomanada de 2 metres. El bescanviador horitzontal són les tuberies de polietilè, amb un fluid caloportador (aigua+glicol) a l'interior. Així es capta l'energia calorífica del terreny i s'envia a la bomba de calor. L'intercanvi anada-retorn no és del tot constant, ja que el clima altera les temperatures. El sistema horitzontal és un sistema econòmic d'instal·lació però no és el més eficient.

El sistema tancat vertical és un camp de captació en profunditat. El número de perforacions i la profunditat varia en funció dels m2 a climatitzar i del càlcul de càrregues i demandes. A les perforacions s'hi introdueix un bescanviador vertical (tuberies de polietilè, PE, simples o dobles) i, amb un fluid caloportador (aigua+glicol), es capta l'energia calorífica del terreny i s'envia a la bomba de calor. El concepte és que l'intercanvi entre anades i retorns és constant al llarg de la vida útil de la instal·lació.

altres preguntes

avís legal | disseny web www.koollook.org